Tjuva Jösses fik!

Jag och älsklingen har ju smidit lite planer för att annorlunda jobb i sommar, nu har vi kommit så pass lång att jag vågar berätta för er att vi ska öppna ett fik!
I mitten av Juni beräknar vi att kunna öppna "Tjuva Jösses fik" i skurugata!
Skurugata är Eksjös mest besökta turistattraktion, så vi hoppas på bra väder i sommar så att vi kan få mycket sålt!
Vi ska ha en enkel servering, mestadels hembakade kakor och liknande, men äver baguetter, toast och våfflor.
Har även tänkt ha vissa souvenirer om vi hittar passande, samt hemmagjort the och tvålar.
 Vi köpte igår en husvagn som vi ska ha däruppe som förvaring, gammal och sliten, men med lite färg och sann pimparanda ska det nog gå bra att frächa till den!



Men visst komer det att gå åt en del tid till den lilla vagnen...

Här ser ni vår logga också!



Måste ju hålla den ganska enkel för att kunna trycka upp den och så vidare, men jag tycker ändå den blev ganska bra.

För er som undrar om namnet kommer info här!
I en av de oländigaste delarna av Skurugata finns en grotta som har sin särskilda historia. Det är Tjuva-Jösses håla. Sedan gammalt har hålan hetat Sakristian, ett namn som enligt Erik Dahlberg i hans Suecia antiqua et hodierna (1716) skulle gå tillbaka till den tid goterna offrade åt sina skuru-gudar. Ingen har helskinnad lyckats ta sig in i hålan - de som lyckats har försvunnit - varför myten som de stora skatterna därinne i grottan växt sig starkare och starkare, för att inte tala om själva skatterna.

Tjuva-Jösse ansågs stå i maskopi med trollen, vilket förklarar att han så länge lyckades hålla sig undan lagens långa arm. Hans gömställe hittade man genom att följa spåren efter den säd som rann ut ur en säck mjöl som han hade stulit. För att kunna fånga honom gällde det att passa på då han sov. En gång lyckades man med detta, förde honom till Eksjö och fick honom dömd att bl.a. slita spö. Enligt sägnen förvände emellertid Tjuva-Jösse synen på dem som pryglade honom så att de spöade en halmgubbe istället. Innan de hade fattat vilket trolltyg de hade utsatts för, hade han försvunnit.

Ingen lyckades någonsin komma in i hans håla där han bl.a. förvarade sin förtrollade bössa, som enligt Tjuva-Jösse skulle göra upphittaren rik och lycklig.
Publicerat: 2009-04-08 @ 22:24:51


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0