3/3- piroschka

Skriver lite info om mina/familjens hästar, börjar med lilla Piroschka!
Piroschka är en welshponny på ca 136 cm. Hon är ett diplomsto och har alltså blivit guldbelönad på utställning. Piroschkas mamma hette Paulain Pan, eller Need You som vi kallade henne. Ni som varit på Persö i flera år kommer förmodligen ihåg henne från den tiden min syster tävlade henne i hoppning. Need you hade en grym hoppteknik, var väldigt snabb och vände på en femöring. Många placeringar och vinster blev det, men hon var även en dam med mycket humör, inte en lättriden häst. När Sandra skulle vara med och hoppträna med henne fick hon alltid vara med i gruppen med de stora hästarna. När det var deras tur att hoppa brukade Conny säga att "nu är det dags för drottningen att visa hur det går till". Innan vi köpte henne kallades hon skenkulan eftersom hon skenade med alla som satte sig på henne. Hon tävlade upp till medelsvår med fina resultat. När vi bestämde oss för att pensionera Need you betäckte vi henne med Paddock Camargue, som länge legat på toppen av de finsate welsh hingstarna. Resultatet av detta blev en fölunge som kom sommaren 2001, jag var 11 år då. Vi döpte det lilla stoet till Piroschka Pan. Jag tillbringade många timmar varje dag med den lilla flickan och vi blev väldigt bra kompisar. Hon har alltid varit en väldigt social häst som fullkomligt ÄLSKAR att bli kelad med! När hon var föl tyckte hon framför allt om när man kliade henne bak på skinkorna. Så fort man kom in i hagen backade hon mot en så att man skulle klia henne. De som inte kände henne blev rädda när hon vände rumpan till eftersom de trodde hon skulle sparka! När Piroschka var någon vecka gammal skrev de även om henne i smålandstidningen (!) : )
Så småning om var det dags att rida in henne, det var en härlig känsla att vara den första personen som satt på henne. Det hela gick väldigt smidigt till, och hon lärde sig fort. Ända sedan hon var föl verkade det som om hon längtade tills någon skulle rida henne. Alltid när vi gjorde i ordning de äldre hästarna som vi red kom även hon och ställde sig och liksom förväntade sig att vi skulle sadla och tränsa henne också! Så en dag lade vi på en sadel på det lilla fölet, och hon blev så lycklig!
det gick väldigt smidigt till att rida in henne, och egentligen har all hantering alltid varit smidig med den lilla damen. Hon är inte en lättriden häst, tvärtom väldigt pigg, stark men ändå känslig. Men hon är så god och vänlig rakt igenom. En kompis som red henne och brukade vara ängslig när hon satt på pigga hästar sa att även att hon bockar och ibland springer för fort så kände hon sig alltid säker, för Piroschka slukke aldrig göra något för att skada någon.
Piroschka har blivit lite tävlad i hoppning, eftersom hon trots sin fina teknik är väldigt osäker på hinder har det inte gått jättebra, men så har hon också varit väldigt ung.
Jag red henne förra hösten, men sedan bestämde vi oss för att betäcka henne och därför har hon stått sedan dess.
Denna sommaren föddes Piroschkas första dotter, hon har varit en underbar mamma till Mercedes som vi döpte den lilla till. Eftersom jag inte har bilder på datorn så läggar jag bara ut några dåliga bilder från i somras på de två, men kanske kommer mer senare.

så ni som har undrat över Piroschka, nu har ni förhoppningsvis fått svar!
Kan även säga att Piroschka betyder "röd fågel" på ryska.

Piroschka en av de första gångerna jag red henne




Need You :)                                Tävling!                                         innan ridning i höstas


                                           

Piroschkas föl, Mercedes
Publicerat: 2009-03-03 @ 16:01:18


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0