Råolja

Här kommer ett läsvärt inlägg! Har faktiskt stulit det rakr av från min kära syster!
Så, läs och lär, kanske kommer ni ändra era vanor framöver..

Mineralolja är en ingrediens som ingår i otaliga hudvårdsprodukter vi använder oss av dagligen.
Mineralolja- det låter ganska bra eller hur? Olja med mineraler i, eller?! Mineralolja framställs av råolja som hettas upp till kokning. Ur råolja utvinns asfalt, diesel, eldningsolja, fotogen, bensin, gas, lösningsmedel, plast, syntetfibrer och alltså mineralolja som används i makeup och hudvårdsprodukter.

1979 skrevs "Risker med olja" av Arbetarskyddsstyrelsen. Där beskriver man riskerna med att få mineralolja på huden. Man uppmanas att omedalbart tvätta bort oljan med tvål och vatten!
Har vi blivit dummare med tiden kan man undra? Idag används denna mineralolja i flertalet skönhetsprodukter. Varför? För att den är billig, jättebillig.

Mineralolja har ett flertal olika benämningar, här är några av dom:
Mineral Oil, Mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Ozokerit (t.ex i maskara), Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Paraffinum, E 905 (Mikrokristallint vax), Paraffin, Paraffin Oil, Petroleum, Polyisobutene (t.ex  i lipgloss), Vaselin, Vaselin Oil, White mineral oil, Vit mineralolja, Liquid paraffin.

Mineraloljans egenskaper.
- den är billig
- absorberas inte av frisk hud
- innehåller inga fettsyror
- hindrar upptagning av fettlösliga vitaminer
- härsknar aldrig, håller i tusentals år
- bryts ner dåligt i naturen och förorenar vatten och jord. Utvinns av ej förnyelsebar råvara- miljöförstörare
- torkar ut huden

Mineralolja känns mjukt och skönt på huden då du smörjer in den. Efter en liten stund måste du smörja igen, och igen. Anledningen är att den torkar ut huden och skapar ett beroende. Mellan 40 och 60% av hudens porer täpps till av mineraloljan vilket gör att hudens naturliga egenskaper hindras. Det finns även studier som visar på att mineralolja lagras i kroppen vid långvarigt användande och kan leda till ledgångsreumatism. Mineraloljan bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Det finns ingenting där i som kroppen behöver.

Mineral Oil free är en märkning som finns på många produkter. Detta innebär att produkten innehåller max 10% mineralolja. Det är 10% för mycket! Var kritisk när du läser innehållet på dina produkter.

Vegetabiliska oljor bildas i den uppbyggande livsprocessen hos växter. Oljorna bildas i växtens frön och frukter. Ur fröet bildas en grodd som kan växa tack vare näringen i denna olja. Alltefter vilken art växten tillhör, förekommer oljan i grodden, fröet eller hela fruktköttet.

Vegetabiliska oljors egenskaper:
- de är dyra
- absorberas av huden
- innehåller livsnödvändiga fettsyror
- kort hållbarhet då de härsknar relativt snabbt
- bryts lätt ner i naturen, utvinns av förnyelsebar råvara- miljövänligt
- är bra för huden, stimulerar hudens naturliga funktioner. Kan höja cirkulationen och näringsupptagningen.
- ökar självläkningen och motståndskraften i huden


Använd inte mineralolja till att vårda din ömtåliga hud! Mineraloljor är jättebra till smörjning och fettning av dött material så som bil- och båtmotorer. Använd istället naturligt vårdande oljor. En kallpressad, ekologisk jungfru-olivolja som du köper på Ica är tusen gånger bättre än en hudlotion med mineralolja i, trots att det i den finns extrakt av både ros och Aloa Vera. Vill du ha en doft på din kroppsolja- blanda i någon droppe eterisk olja!

Dermanord är ett Svenskt företag som använder sig av endast vegetabiliska oljor och oftast ekologiskt odlade - inga Mineraloljor eller syntetiska oljor.
Rosenserien är fri från animaliska ingredienser, alkohol, mineraloljor och kemikalier.
Marja Entrichs produkter utvinns ur biologiska råvaror från hela världen som odlas under minutiös kontroll
Publicerat: 2010-05-08 @ 15:45:45


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0