Marocko - Del 1

Nu har älsk och jag bokat en resta till Agadir i Marocko den 14 Januari, det blir våra julklappar till varandra! Perfekt, åker mycket hellre på en resa ihop än lägger pengar på presenter.

Jag själv är intresserad av olika kulturer, levandssätt och så vidare, så tänkte blogga ordntligt om denna resa!

När vi åker kommer temperaturen där ligga på ca 22 grader, inte någon supervärme, men bra mycket bättre än -22 som här!

Vi bokade resan igår och har ännu inte läst på så myckt om landet, eftersom vädret som sagt inte är jättevarmt passar det bra för att uppleva och se saker istället. Vi har dock ganska tight budget, men man kan säkert se mycket fint genom att ta ordntliga promenader till olika platser!



Vi ska defenitivt besöka staden Marrakech som sägs vara en orientalisk stad, som hämtad ur tusen och en natt. Husen målas där med en speciell färg som efter några år er rosa ut, därför kallas det också den rosa staden.
Det finns två delar av Marrakech, den historiska delen Medina med flera sevärdigheter och rik historik, där bjuds även på nöjesliv i de nyare delarna Guilez and Hivernage.
Även om Marocko fortfarande är ett av de mer liberala muslimska länderna var Marrakech förr en tillflyktsort för kändisar från väst med ett vilt nattliv, de styrande röttnade dock och nu är det slut på det.

Platser att besöka i staden är bland annat torget Jeema el Fna, de dödas plats. förr användes torget som avrättningsplats med dryllar idag av gatuartister och försäljare. Man ser bland annat ormtjusare, akrobater och musiker.



Där finns också flera mysiga resturanger och marknaden. Kotoubia mosken syns över hela staden och går att beundra från utsidan, endast muslimer är tillåtna att gå in.

I närheten av torget finns även de Saadianska tomberna, vilka stod färdiga i slutet av 500-talet, men återupptäcktes och öppnades för allmänheten und 1900- talet. Där inne finner man två mausoler med över 100 mosaikdekorarade gravar- spännande!
I den mest utsmyckade graven ligger den tidens sultan, Ahmed el- Mansour med sina favoritsöner. Jag undrade spontant när jag lästa om detta hur många söner han hade, måste vara en del om han bara valde ut favoritsönerna? Antar att man inte får reda på det dock.. Han hade väl ett par fruar som kläckte barn förmodar jag... nåväl, nog om det.




Lyxpalatset El-badi bygdes även det under sultanens tid och bestod då av 360 rum utsmyckade i guls, marmor elfenben och så vidare. Idag finns tyvärr bara ruiner kvar, dn underbara utsikten har dock inte försvunnit, och på somrarna hålls här en två veckors lång musik och dansfestival.


Detta är förstås bara en litn del av allt Marocko har att erbjuda, det kommer mer!

Publicerat: 2011-01-02 @ 09:32:12


0 kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0